Uvecanje grudi (Augmentatio mammarum)

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

od 530.000 rsd

cena

24h

boravak u bolnici

2h

vreme trajanja operacije

5/10

jacina bola

Šta je povećanje grudi?

Uvećanje grudi ili augmentacija predstavlja hirurški zahvat kojim se poboljšava veličina i oblik ženskih grudi i spada u jednu od najčešćih usluga estetske hirugije koja doprinosi skladnom izgledu ženskog tela.

Uvećanje grudi obično se radi da bi se izjednačila razlika u veličini grudi, da se povrati oblik ili veličina grudi kakve su bile pre dojenja ili nakon brzog mršavljenja, da bi se istakle ili poboljšale konture tela, ili kao rekonstruktivna tehnika koja prati hiruršku intervenciju. Samo uvećanje može doneti psihološku sigurnost ženama koje smatraju da su im grudi male i pomoći da povrate samopoštovanje i poboljšaju kvalitet života. Uvećanje grudi može se raditi implantatima ili transferom masti. Ukoliko se odluče za implantate i hirurg i pacijentkinja moraju pažljivo da razmisle za koji implantat se odlučuju.

Zašto se radi estetska operacija grudi?

1

Da bi se postigla proporcionalna figura i poželjniji izgled

2

Da bi se vratila punoća nakon dojenja i gubitka težine

3

Da se ispravi bilo kakva asimetrija između grudi

Koji je proces uvećanja grudi?

Na Vašem prvom pregledu, sa hirurgom ćete razgovarati o Vašim ciljevima i zajedno ćete formulisati plan za njihovo postizanje. Hirurg mora uzeti u obzir izgled postojećih grudi, položaj bradavica, godine pacijentkinje, kvalitet i teksturu kože, opšte zdravstveno stanje pacijentkinje kao i želje pacijentkinje u obliku i veličini grudi. Sve ovo ima veliki uticaj na rezultate uvećanja dojki. Procedura se izvodi uglavnom u opštoj anesteziji a operacija traje oko 2h. Sama operacija može biti kraća ili duža u zavisnosti od tehnika koje se koriste.

Implantati se mogu postaviti između tkiva dojke i grudnog mišića (subglandularno) ili ispod grudnog mišića (submuskularno). Prostor u kome će se postaviti  implantati zavisi od količine tkiva i kvaliteta kože dojki. Najčešće se koristi tehnika ispod mišića jer daje prirodnije rezultate a rez ostaje sakriven u kožnom naboru. Međutim, mišić može da ograniči širenje dojke i u slučajevima kada ima viška kože na dojkama neće dati dobre rezultate. Noviji pristup pod nazivom Dual plane tehnika je da se implantat postavi u donjem delu ispod tkiva dojke, a u gornjem delu ispod mišića. Najčešći rez koji se koristi je oko pet cm dužine i pozicioniran je u koži ispod dojke. Operativni pristup može takođe biti kroz bradavice ili iz pazušne jame, ali treba znati da svaki rez ima svoje prednosti i nedostatke.

Uvećanje grudi implantatima ne može se raditi kod žena koje imaju bilo kakvu infekciju, malignu bolest ili kod žena koje su u drugom stanju. Implantati nemaju doživotnu garanciju i biće potrebno da se u nekom periodu, u budućnosti, zamene. Važno je shvatiti da se implantati koriste samo da bi uvećali dojku, ne mogu je adekvatno podići. U takvim situacijama, u vreme kada se implantatima povećavaju grudi, hirurg mora da predloži dodatne procedure kao što je mastopeksija (podizanje grudi).

Ko je dobar kandidat za povećanje grudi?

Poput mnogih drugih zahvata, operacija povećanja grudi je stvar lične odluke.  Ukoliko niste zadovoljni izgledom svojih grudi (opterećeni ste veličinom vaših grudi, mislite da postoji asimetrija dojki, postoji nesklad u obimu vaših kukova i grudii, grudi su izgubile na volumenu i formi nakon porođaja ili gubitka težine ili postoje kongenitalne deformacije) i trenutni izgled vam narušava samopouzdanje i kvalitet života, možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije.

Koji je proces oporavka posle ugradnje silikona u grudi?

U zavisnosti od ugrađenog implantata, hirurg će vas uputiti da odmarate i nosite kompresioni grudnjak kako bi implantati mogli da se pozicioniraju, kao i da izbegavate fizičke aktivnosti minimum 3-6 nedelja. Dolazak na kontrolu i skidanje konaca je nakon dve nedelje.

Nakon hirurškog zahvata, javlja se bol i osetljivost u području grudi u naredne dve do tri nedelje. Nošenje široke odeće od prirodnih materijala će vam pomoći da se osećate prijatnije. Nakon tog vremena, bol se postepeno povlači i možete se vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima ali otok može da traje i do 8 nedelja. Prvih 7 dana nakon uvećanja grudi treba izbegavati vožnju automobila zbog pritiska pojasa preko grudi i naglih pokreta kojima možete rašiti šavove. Potpuni oporavak se očekuje nakon 2 meseca od operacije povećanja grudi.

Ugradnja Silikona Pre i Posle

Često postavljena pitanja

Silikonski implanti koji imaju silikonsku “omotačispinjen specijalnim silikonskim gelom različite gustine.

-Poliuretanski implanti su silikonski implanti obloženi trodimenzionalnom penom od poliuretana.Ova vrsta implantata se najčešće koristi u ponovljenim operacijama kako bi se potpuno eliminisalo pomeranje implanta.

Svaka pacijentkinja je posebna, pa jedan tip implantata ne mora biti prikladan za sve. Dakle, izbor pravog implantata je odluka hirurga i od ključnog je značaja kada je u pitanju povećanje grudi.

Nakon  hirurškog zahvata, javlja se bol i osetljivost u području grudi u naredne dve do tri nedelje.Nošenje široke odeće od prirodnih materijala će vam pomoći da se osećate prijatnije. Nakon tog vremena, bol se postepeno povlači, i možete se vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima ali otok može da traje i do 8 nedelja.Potpuni oporavak se očekuje nakon 2 meseca od operacije  povećanje grudi.

Najčešći problemi povezani sa implantatima su kapsularna kontraktura (oživljavanje tkiva oko prirodne membrane kapsule) koja se formira oko implantata, što dovodi do tvrdoće ili distorzije, rupture, migracije, rotacije, riplinga i asimetrije.Dobijeni rezultati su trajni, medjutim prirodni proces starenja će možda uticati na veličinu i oblik grudi pa će intervencija morati da se ponovi ili uradi korekcija.

Bitno je uraditi laboratorijske analize,internističko-kardiološki pregled sa EKG-om,ultrazvuk dojki (po potrebi i mamografija) kao i klinički pregled anesteziologa.

Ovo je jedan od najčešćih strahova naših pacijentkinja. Istina je da nekada implanti mogu da puknu ili zbog starosti, ili zbog mehaničkih oštećenja, ali ovo se dešava u veoma malom broju slučajeva.

Današnji implantati ne moraju da se menjaju ako je na ultrazvučnim pregledima sve u redu. Ranije su se menjali na 10 godina.

Povećanje grudi rade devojke i žene različitih starosti i životnog doba. Pre operacije i donošenja definitivne odluke, neophodno je da obaviti pregled i konsultacije kod lekara specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Nakon operacije dobićete specijalni elastično-kompresivni steznik koji morate nositi nakon operacije, prvih mesec dana. Nakon tog perioda preporučuje se narednih godinu dana nošenje grudnjaka koji prekriva celu dojku, bez žica i nema umetke od sunđera (push-up) koji može deformisati grudi. 

To si tiOsveženo.
Rafinirano.
Prirodno.

Pošaljite nam svoja pitanja.
Tu smo da vam pomognemo.

sobhan-joodi-PrXsOoAYqgg-unsplash 1