Operacija Nosa - Rinoplastika (Rhinoplastica)

Osigurati da izgledate i da se osecate najbolje je nas prioritet.

od 300.000rsd

cena

24h

boravak u bolnici

2h

vreme trajanja operacije

2/10

jacina bola

Šta je Rinoplastika?

Ako niste zadovoljni izgledom Vašeg nosa, to je nešto što se može teško zanemariti. Bez obzira da li razmišljate o operaciji nosa iz korektivnih ili estetskih razloga, važno je odabrati hirurga koji dobro razume kako anatomiju lica tako i važnost harmonične ravnoteže lica.

 

Korekcija nosa predstavlja jednu od najčešćih plastičnih operacija. Ova procedura preoblikuje nos tako što menja ili primitomljuje njegov izgled kako bi se uravnotežio sa ostalim vašim karakteristikama lica. Njom se može smanjiti veličina nosa, promeniti oblik vrha, nosne piramide, korigivati nosni greben, ili suziti raspon nozdrva. Takođe je blagotvorna kod ispravljanja defekata od rođenja ili povrede, a vrlo uspešno može pomoći i kod problema sa disanjem.

Razlozi zašto se ljudi podvrgavaju Rhinoplastici?

1

Da bi se postigao estetski lepši oblik, korigovala veličina i nos bio proporcijonalan i u skladu sa vašim licem.

2

Ako se planira operacija nosa iz estetskih razloga trebalo bi sačekati dok kosti nosa ne završe fazu rasta I razvoja. Za žene je to oko 16.godine, dok kod muškaraca  do 18. godine.

3

Kako bi se ispravili urođeni deformiteti ili povrede nosa i kako bi se ublažili ili uklonili problemi sa disanjem

Koji je proces operacije nosa?

Rhinoplastika je složena procedura koja se prilagođava svakom pacijentu, u zavisnosti od željenog rezultata, strukture nosa i oblika lica. Na vašem prvom pregledu, sa hirurgom ćete razgovarati o vašim ciljevima i zajedno ćete formulisati plan za njihovo postizanje. Postoje dve metode koje se koriste za izvođenje ove procedure (otvorena i zatvorena rinoplastika), a vaš hirurg će dati preporuku u zavisnosti od tipa nosa i željenog ishoda. Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled nosa.

 

Procedura korekcije nosa u Medic One specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, izvodi se u totalnoj anesteziji i obično traje dva do tri sata, a nekad i duže u zavisnosti od složenosti korekcije. Na operaciji se remodeliraju hrskavica i kost. Ako vaš novi nos zahteva malu količinu dodatne hrskavice, hirurg može upotrebiti odignutu hrskavicu sa uha ili nosne pregrade. Ako je potrebno korigovati veći deformitet tada se odiže rebarna hrskavica ili koštani graft sa bedrene kosti. Najčešće se u rinoplastici koriste hrskavičavi splint graftovi koji se postavljaju na greben nosa kako bi se učinila dodatna stabilizacija thrskavica. Stabilizacioni šavovi se postavljaju unutar nosa ili pažljivo sakrivaju preko kože između nozdrva.

 

Nakon operacije odlazite u sobu za oporavak a kući ćete moći da idete narednog dana. Nakon intervencije će otok i modrice ispod očiju nestati u roku od nekoliko dana i pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima nakon dve do tri nedelje, nakon obavezne kontrole.

Koji je proces oporavka nakon operacije nosa?

Zarastanje je spor i postepen proces. Nakon operacije nosa možda ćete morati da nosite masku od termoplastičnog materijala za nos ili splint koji će biti postavljen unutar nozdrva prvih nedelju dana. Da biste smanjili krvarenje i otok, odmarajte sa podignutom glavom iznad nivoa grudi. Ako imate resorptivne šavove, to znači da neće biti potrebno njihovo uklanjanje. Ako imate neresorptivne šavove, hirurg će vam na kontroli skinuti konce nakon 7 ili 14 dana. 

 

Nekoliko dana nakon operacije nosa može se pojaviti krvarenje i sekret iz nosa, glavobolje ili otok (sve to je uobičajena pojava) a hirurg će vam prepisati lekove protiv bolova i smanjenje otoka. Otok posle operacije nosa može da potraje i do nekoliko nedelja, odnosno do šest meseci. Potpuno vidljv rezultat operacije vidi se nakon godinu dana od operacije nosa. Pacijent se nakon intervencije vraća svakodnevnim aktivnostima u toku od dve do tri nedelje, a nakon obavezne kontrole.

Rinoplastika Pre i Posle

Često postavljena pitanja

– Zatvorena tehnika (rezovi se prave sa unutrašnje strane nosa na sluzokoži)
– Otvorena tehnika (rez se pravi na koži kolumele I slizokoži sa unutrašnje strane nosa).

Ukoliko želite da popravite nos nakon povrede, da ispravite probleme sa disanjem ili nepravilnost u razvoju, ili ste nezadovoljni izgledom možete se konsultovati sa hirurgom i razmotriti mogućnost operacije.

Ukoliko trpite brojne psihološke i zdravstvene probleme.

Najčešće zbog brojnih zdravstvenih problema ali i zbog estetskih razloga.

Prilikom pripreme sprovodi se kompletna preoperativna dijagnostika kao i pregled nosa.
Dve nedelje pre operacije pacijent ne treba da koristi lekove i suplemente kao što su aspirin, vitamini E i C, I estrogenske hormone. Potrebno je da operaciju nosa uskladiti sa menstrualnim ciklusom (menstruacija odlaže zahvat). Osam sati pre operacije ne treba ništa jesti ni piti.
Pušači imaju otežan proces oporavka, pošto nikotin nepovoljno utiče na sluzokožu nosa. Nikotin skuplja vaše krvne sudove, što dovodi do manje prokrvljenosti tkiva I sporijeg zarastanja. Zbog toga prestanak pušenja pre i posle operacije može pomoći u procesu oporavka.

Devijacija nosa je poremećaj koštano-hrskavičave strukture koja se najčešće manifestuje devijacijom nosa (kriv nos). Ova promena dovodi do poremećaja mehaničke ravnoteže nosa koja često povlači i druge simptome (zadebljanje ili istanjenje sluznice, krvarenja, infekcije grla, uha, sinusa, poremećaje disanja).

 

Hirurške tehnike koje hirurzi primenjuju osmišljene su tako da se minimiziraju vidljivi ožiljci. Rezovi se obično prave unutar samog nosa i stoga nisu spolja vidljivi. Tamo gde se rezovi prave sa spoljne linije nosa, jedva su vidljvi.

Da bi se dodatno smanjile šanse za krvarenje i oticanje preporučuje se spavanje u poluležećem položaju ( sa podignutom glavom), izbegavati izduvavanje nosa tokom 3-4 nedelje, izbegavati snažno žvakanje, smejanje, pravljenje grimasa, oblačenje odeće preko glave, stavljanje naočara na nos kao i vežbanje 3-4 nedelje.
U prvih 7 dana pacijent ne sme da se tušira toplom vodom zbog izlaganja pari koja može da izazove ispadanje tampona i spadanje kompresivne maske.

Zbog složenih anatomskih struktura I fizioloških karakteristika rinoplastika je jedna od najnepredvidivijih operacija u estetskoj hirurgiji. Najčešće posoperativne komplikacije su poteškoće u disanju, asimetrija, dugotrajni otoci, pojačani ožiljci, infekcija krvarenje iz nosa..

Za potpuni oporavak su potrebne 2-3 nedelje.

Iako je rinoplastika relativno bezbedna procedura, oporavak može potrajati. Vrh nosa je posebno osetljiv, te možete osećati ukočenost i otečenost mesecima. Možda ćete biti potpuno oporavljeni za nekoliko nedelja, ali neki efekti mogu trajati mesecima.

To si tiOsveženo.
Rafinirano.
Prirodno.

Pošaljite nam svoja pitanja.
Tu smo da vam pomognemo.

sobhan-joodi-PrXsOoAYqgg-unsplash 1