Grudi

MEDIC ONE specijalna bolnica za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju okuplja tim vrhunskih eksperata iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije. Estetska operacija grudi jedna je od najčešće izvođenih operacija u našoj bolnici.

Višegodišnje iskustvo i brojna usavršavanja u zemlji i inostranstvu iz oblasti plastične i estetske hirurgije profesora dr Bobana Đorđevića svrstavaju u vodeće plastične hirurge Srbije i regiona.

U intimnom i prijatnom okruženju, uz potpunu privatnost, možete obaviti pregled i konsultacije sa profesorom doktorom Bobanom Đorđevićem i dogovoriti neku od željenih operacija.

 • Podizanje grudi
 • Uvećanje grudi
 • Smanjenje grudi
 • Rekonstrukcija grudi

Podizanje grudi

Podizanje grudi ili mastopeksija je hirurška procedura kojom se postiže željeni novi oblik dojke. Podizanjem grudi ostvaruje se i simetrija grudi, a postupak se posebno primenjuje kod žena koje su nezadovoljne izgledom svojih grudi koje su se opustile zbog genetike, starenja, velikog gubitka težine, trudnoće, dojenja ili drugih faktora.

Podizanje grudi se izvodi u opštoj anesteziji, a operacija traje nekoliko sati. Dužina operacije zavisi od veličine i stepena opuštenosti grudi, kao i od toga da li se primenjuje kombinovana procedura podizanja grudi i ubacivanje implantata u isto vreme. Rezultati operacije vidljivi su nekoliko meseci nakon operacije, dok se definitivni izgled postiže posle godinu dana.

Uvećanje grudi

Uvećanje grudi ili augmentacija predstavlja hirurški zahvat kojim se poboljšava veličina i oblik ženskih grudi.
Uvećanje grudi obično se radi da bi se izjednačila razlika u veličini grudi, da bi se istakle ili poboljšale konture tela, ili kao rekonstruktivna tehnika koja prati hiruršku intervenciju.

Grudi možete uvećati:

 • Implantatima
 • Transferom masti

Uvećanje grudi je procedura koja traje oko 2 sata u opštoj anesteziji. Intervencija može biti kraća ili duža u zavisnosti od tehnika koje se koriste.
Posle hirurškog zahvata, pacijenti često osećaju nelagodnost i osetljivost u području grudi u naredne dve do tri nedelje. Nakon tog vremena, bol se postepeno povlači, a pacijent je spreman da se vrati svakodnevni životnim aktivnostima.

Smanjenje grudi

Smanjenje grudi predstavlja hirurški  zahvat kojim se vrši redukcija žlezdanog i masnog tkiva dojke, odstranjivanje i zatezanje viška kože, premeštanje areola i bradavica na estetski prihvatljivu visinu, čime grudi postaju manje i čvršće.

Intervencija smanjenja grudi se radi u opštoj anesteziji i u zavisnosti od složenosti zahvata traje nekoliko sati. Nakon intervencije, grudi se obmotavaju specijalnim elastičnim zavojem ili se pokrivaju hirurškim grudnjakom preko gaze. Nakon operacije savetuje se strogo mirovanje uz  pridržavanje saveta hirurga.

Rekonstrukcija grudi

Rekonstrukcija grudi je hiruruška intervencija koja se obavlja nakon hirurškog uklanjanja dojki zbog karcinoma.

Uz antitumorsku terapiju, rekonstrukcija grudi predstavlja najvažniji korak u postoperativnom periodu, prevashodno zbog uspostavljanja psihološke stabilnosti pacijenta.

Rekonstrukcija grudi planira se odmah po uspostavljanju dijagnoze, te se primarna rekonstrukcija dojke radi u toku same operacije nakon uklanjanja tumora.

U situacijama kad se zbog invazivnosti tumora, dojke prvo moraju radikalno ukloniti, rekonstrukcija dojki radi se tek nakon završene adjuvantne terapije. U tim slučajevima, rekonstrukcija dojki se radi sopstvenim tkivom iz susednih regija (bočni ili zadnji zid grudnog koša ili donji deo prednjeg trbušnog zida). Za rekonstrukciju se koristi kožni pokrivač i pripadajući mišić ispod njega koji se posebnim mikrohirurškim tehnikama prebacuju na mesto odstranjene dojke.

U ovim slučajevima, rekonstrukcija grudi se obavlja najčešće u dva akta:

 • TRAM – Transversal Abdominal Musculoaponeurotic Flap
 • DIEP – Deep Inferior Epigastric Perforator Flap

Pre i Posle

 

Procedure MedicOne

 

Zakaži pregled

 

   

  Specijalna bolnica za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju